luni, 14 mai 2012

Bananierul (musa) - inmultire si transplantare

Acum o luna va povesteam de bananierul meu pitic ca are deja 3 lastari micuti. Ei bine, acesti lastari au crescut si au tot crescut si pe langa ei au aparut inca 3 care au inceput si ei sa se dezvolte cu foarte mare repeziciune.

lastari de bananier
 Tinand cont ca acei 3 lastari aveau doar 2-3 cm in inaltime, ziceam atunci ca voi astepta toamna pentru operatiunea de transplantare, bananierul putand suporta de regula cresterea simultana a maximum 3 lastari. Dar, odata cu aparitia celorlati 3 si cu ritmul foarte alert de crestere, planta matura a inceput sa sufere.
Bananier cu lastari


La inceput nu mi-am dat seama ce se intampla, am pus-o pe seama schimbarii ghiveciului, dar desi frunzele noi apareau tot saptamanal, ele nu mai aveau forta de a ajunge la aceleasi dimensiuni ca si cele iesite mai demult. Dupa 1 bucata frunza medie ca marime si inca 3 iesite si ramase mici, am luat decizia de a urgenta procesul de transplantare.






Cum s-a efectuat transplantarea:
- in primul rand, cu ajutorul unei lopetici de gradinarit, s-a luat pamantul de pe margine pentru a putea vedea cum sunt asezate radacinile;
se ia pamantul de pe marginea bananierului
1. se ia pamantul de pe margine
 - apoi am reusit sa scoatem planta din ghiveci;
e scoate bananierul din ghiveci
2. se scoate planta din ghiveci
 - cu ajutorul unui cutit ascutit, lastarii s-au taiat in adancime, de-a lungul tulpinei pentru a putea prinde si o bucatica din radacina plantei mature;
se taie lastarul de bananier in adancime
3. se taie lastarul in adancime
 - s-au plantat in ghivece mai mici, in pamant universal pentru plante de apartament si s-au asezat intr-un loc cat mai luminos.
lastari de bananier proaspat transplantati
4. se planteaza lastarii in ghivece
Sper ca planta matura sa isi revina acum si sa isi reintre cat mai repede in ritmul ei spectaculos de crestere ce m-a facut sa o indragesc foarte tare. Tineti-ne pumnii pentru lastari! Sa vedem care se vor prinde, sunt optimista dar, in acelasi timp, foarte curioasa in privinta celui mai mic, ce are acum doar 2 cm inaltime si doar 2 frunze.

Si nu in ultimul rand, multe multumiri Marianei care m-a ajutat sa tranplantez lastarii  de bananier cu pricepere si indemanare!

9 comentarii:

  1. Minunat!!!! Astept sa mananc banane :D

    RăspundețiȘtergere
  2. da, da, si noi :) am inteles ca trebuie sa ajunga mai intai cam la 2 metri inaltime. deci mai avem de asteptat :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut. As avea nevoie de parerea si de ajutorul tau. Am si eu un bananier, l-am cumparat din kaufland dar nu stiu ce specie este. L-am transplantat in alt ghiveci si lastarii la fel. Unul dintre ei l-am dat si stiu ca este bine, cel de-al doilea care este la mine, este bine si el, iar cel mai "matur" pare cam ofilit ..eu cred ca e de la pamant ..florisol se numeste.. Ma poti ajuta, te rog?

    RăspundețiȘtergere
  4. Poti sa imi spui mai multe? Ce inseamna ofilit? E normal ca frunzele mai vechi sa se usuce. De regula raman cam vreo 5 frunze verzi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Aveti cumva un puiet de vinzare ?

    RăspundețiȘtergere
  6. Dar vreau si eu unul cum al pot avea?

    RăspundețiȘtergere
  7. cel mai simplu mod de a inmulti bananul, este: daca aveti 2 banani si ai inmultiti cu4, va da 8, daca aveti unul si inmultiti cu 7, va da cu siguranta 7.

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna ziua. Am si eu un bananier si nu stiu cu ce sa fertilizez. Ma ajutati cu un sfat?

    RăspundețiȘtergere
  9. As dori și eu un pui de banan cine îmi poate oferi

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...