vineri, 25 mai 2012

Salcia Plangatoare (Salix babylonica)

Salcia plangatoare este cu siguranta unul din elementele decorative din gradina noastra ce atrage toata atentia privitorilor. Salcia plangatoare ofera nu numai eleganta si distinctie spatiului in care este plantata dar, este si nemaipomenita in crearea pe timpul verii a unui spatiu umbros si racoros.
salcie plangatoare (salix babylonica)
Salcia plangatoare
salcie plangatoare (salix babylonica)
Matisori de salcie plangatoare
Sub salcia plangatoare, langa micutul iaz, noi am ales sa montam un hamac. Astfel, am creat un minunat loc intim de relaxare chiar in mijlocul curtii unde putem citi o carte sau chiar sa tragem un pui de somn ziua :)

Salcia plangatoare este un arbore care creste foarte repede, ajunge si la 20 de metri inaltime, dar are o durata de viata relativ scurta, de aproximativ 30 de ani. Salciile noastre au fost dintre primele plante la noi in gradina, au crescut spectaculos practic dintr-o simpla creanga infipta in pamant. Acum  ne ofera intimitate si totodata o bariera fonica pentru zgomotului de la drum.

Salcia plangatoare infloreste primavara sub forma unor matisori verzi care apoi se vor acoperi de un puf alb. Pentru a fi deranjati de acest puf,  ramurile salciei pot fi udate cu apa iar puful va cadea mai repede.....
salcie plangatoare (salix babylonica)
Wow, un matisor gigant de salcie plangatoare - ghici ce este?
Locul ideal de plantare este unul insorit, de preferat langa apa. Radacinile foarte puternice se intind pe o suprafata chiar si de trei ori mai mare decat diametrul coroanei asa ca asigurati-va ca nu plantati salcia plangatoare langa conducte de apa sau fundatii de beton pentru ca vor fi in pericol de distrugere.

salcie plangatoare (salix babylonica)
puful unei salcii albe pe luciul apei
Taierile de intretinere se executa toamna inainte de inghet sau primavara dupa inghet. In primul an se vor taia ramurile mai mici care cresc spre sol precum si ramurile din partea de jos pentru a permite dezvoltarea unui trunchi mai puternic. Dupa anul trei, mentinerea salciei plangatoare va fi minima:
- se vor taia in primul rand varfurile ramurile care ating solul
- apoi ramurile care se incruciseaza sau care stau unele peste altele deoarece presiunea poate provoca daune copacului, lemnul de salcie fiind destul de fragil.
- in final, se vor taia ramurile care cresc in sus pentru a nu strica forma salciei plangatoare.

In primul an, udati salcia regulat mai ales atunci cand pamantul de la suprafata devine uscat, apoi din al doilea an udati-o doar pe timp de seceta.
Important in primul an de la plantare este si eliminarea buruienilor de langa salcie, dar nu cu ajutorul pesticidelor.

Salcii spectaculoase va doresc :)

14 comentarii:

  1. Sunt grozave salciile,dau un aspect aparte locului.Cu ceva ani in urma ,sotul meu a adus cateva crengute de la un vecin ,le-am pus la poarta ,udat la greu in primul an,acum sunt cevaaaaa,chiar am sa le fac si eu foto sa ma mandresc cu ele.
    Sunt reperul locatiei noastre,cand vine cineva la noi le zicem :sunt doua salcii mari la poarta.
    Acum as vrea sa prind si una creata,imi place mai mult.
    Sa aveti numai clipe frumoase langa salcie,este super.

    RăspundețiȘtergere
  2. matisorul ala e un parazit al salciei, facut de o insecta, nu e floarea salciei. sau tocmai de aceea trebuia sa ghicim ce este?

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua, cum se trateaza salcia de acel parazit? Am aceeasi problema, salcia este plina de asa ceva si a inceput sa se usuce. Multumesc

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...