marți, 22 mai 2012

Socul (Sambucus nigra)

Socul este un arbust foarte prietenos! Pe langa rolul decorativ, socul poate fi folosit in remediile naturiste pentru tratarea a numeroase afectiuni.
Noi am adus un pui de soc din padurea de peste drum, am avut ceva emotii cu el vreo 2 veri cand s-au sucat unele ramificatii dar, intr-un final, a inceput sa creasca frumos si sa ne incante cu florile iar apoi cu fructele sale.
Flori de soc (sambucus)
Daca alegeti sa va plantati un soc in gradina, alegeti un loc insorit pe langa un gard. Socul poate ajunge si la 10 metri in inaltime si 6 metri in latime, ajutandu-va astfel, sa blocati vederea spre casele vecinilor, creandu-va putina intimitate si o priveliste mai atractiva in acelasi timp.
Flori de soc (sambucus)Flori de soc (sambucus)
Socul este un arbust care poate fi plantat in zonele climatice 3-9, fiind rezistent la ger si temperaturilor foarte joase va supravietui fara probleme iernilor noastre. Vara in schimb, este bine sa fie udat regulat pentru a nu opri dezvoltarea sau, mai rau, uscarea acestuia.

Socul infloreste in luna mai, florile sale albe avand un miros de proaspetime, de flori de camp. Fructele ce apar spre sfarsitul verii, au culoare neagra atunci cand se coc si sunt dispuse ca si florile intr-un ciorchine. Atat cat florile cat si fructele socului sunt folosite pentru consumul propriu cat si in scopuri terapeutice.

Soc (sambucus nigra)
- Florile se culeg pe vreme insorita atunci cand socul este aproximativ 75% inflorit. Ele pot fi folosite proaspete pentru a prepara binecunoscuta bautura racoritoare Socata sau uscate in scopuri medicinale. Din florile de soc uscate se pot prepara ceaiuri pentru tratamentul gripei, sinuzitei sau al febrei sau se pot prepara pulberi si apoi uleiuri pentru  pentru tratamentul afectiunilor pielii (efect anti- imbatranire, piele uscata, eczeme sau chiar psoriazis).
- Uleiul de soc se prepara din ulei de masline in care s-a pus la macerat pentru 2-3 saptamani pulbere obtinuta din maruntirea florilor de soc.
- Fructele pot fi folosite la gemuri, dulceturi si prajituri. 
- Mare atentie insa  la copii atunci cand fructele sunt inca verzi deoarece in aceasta perioada sunt toxice pentru organism. De asemenea, remediile pe baza de flori de soc nu sunt recomandate copiilor sub 14 ani deoarece, pot avea un continut alergen pentru acestia.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...