De ceva vreme tot imi statea gandul la niste cale... Ideea mi se tragea de la o buna prietena care isi dorea foarte mult o fotografie a unor cale lila pentru a o folosi la decorarea casei. Aflata ieri prin Carrefour mi-au cazut ochii pe niste cale superbe de toate culorile, albe, rosii, mov si lila. O minunatie! Mi-am amintit de ideea prietenei mele si mi-am dat seama ca aceste cale ar fi tocmai potrivite pentru un ghiveci ce a ramas gol prin casa, asa ca le-am cumparat.
Superbele cale |
Calele sunt plante iubitoare de caldura, zonele lor climatice sunt 10 si 11 asa ca cea mai buna idee la noi in tara e sa fie tinute in ghiveci intr-un loc luminos la interior, de preferat langa o fereastra orientata spre sud. Temperatura optima este undeva in jur de 22 grade Celsius.
Calele cresc pana la 1 metru in inaltime iar florile au maxim 4 cm in diametru
Calelor le place sa aiba pamantul umde tot timpul dar nu le place apa in exces. Ghiveciul trebuie sa aiba neaparat o gaura de scurgere in partea de jos pentru a asigura drenajul.
In perioada de crestere si inflorire trebuie utilizat si un fertilizator. In perioada de inflorire, odata la 2 saptamani iar in perioada de crestere odata la o luna. Daca cala prezinta pete negre pe frunze, trebuie oprita administrarea de fertilizator.
Calele tinute in ghiveci infloresc pentru o perioada de 4-6 saptamani. Dupa aceasta perioada, pentru a ii permite o noua inflorire, trebuie sa ii permitem plantei o perioada de repaus. Aceasta poate fi facuta foarte usor - imediat ce florile incep sa se ofileasca, oprim treptat udarea plantei. Frunzele vor incepe sa se usuce iar planta va parea moarta. In acel moment, ghiveciul va fi pus intr-un loc racoros si intunecos pentru o perioada de 2 luni. Dupa perioada de repaus, aducem planta la lumina si reincepem udarea plantei. Frunzele vor incepe sa apara iar cala va inflori in scurt timp.
Rizomul plantelor mature va produce bulbi aditionali care in timpul perioadei de repaus pot fi separati si replantati pentru a permite dezvoltarea armonisoasa a plantei si a evita aglomerarea si competitia pentru nutrientii din sol. Pentru plantele crescute la interior, divizarea rizomilor va fi posibila un timp dar, la un moment dat, planta isi va pierde vigoarea si atunci o buna idee ar fi sa cumparati o planta noua.
*Fotografiile sunt realizate afara din motive estetice, pentru a profita de o lumina mai buna.
*Fotografiile sunt realizate afara din motive estetice, pentru a profita de o lumina mai buna.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu