luni, 4 iunie 2012

Azalea - indepartarea florilor ofilite

Indepartarea florilor ofilite la azalee nu este o operatie obligatorie dar, efectuarea ei ajuta planta sa isi concentreze energia catre formarea noilor muguri, din care vor iesi florile la urmatoarea inflorire, precum si la prevenirea unor boli, deoarece ploile pot favoriza mucegaiul sau ciupercile. Pe de alta parte, sa nu uitam de impactul estetic pe care il are indepartarea florilor ofilite, planta va arata mai tanara, mai curata si mai aerisita.
Multi gradinari prefera sa sara peste aceasta operatiune, deoarece florile se ofilesc in totalitate de obicei in prima jumatate a lunii iunie si tocmai atunci se efectueaza si taierile de intretinere ale plantei care contin si taierile crengutelor cu flori ofilite. Asa cum va povesteam si in articolul cu sfaturile generale de ingrijire a azaleei, daca doriti sa efectuati taieri de intretinere, nu le amanati pana in luna iulie deoarece, atunci incep sa se formeze mugurii florilor din anul urmator.
Azalea inainte de indepartarea florilor ofilite
Azalea dupa indepartarea florilor ofilite
Pentru ca azalea mea este inca tanara si mica de inaltime, nu voi interveni cu taierile de intretinere care, de altfel, nu sunt nici ele obligatorii. Eu ma voi rezuma numai la indepartarea florilor ofilite.

Cum se realizeaza acest lucru?
- se examineaza floarea pentru a identifica locul unde i se termina codita;
- cu ajutorul degetelor, se rasuceste sau se indoaie usor codita florii ofilite pentru a o desprinde;
- operatiunea trebuie efectuata cu atentie pentru a nu afecta mugurii florilor din sezonul urmator;
- se repeta acesti pasi pana cand se indeparteaza toate florile ofilite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...