duminică, 22 aprilie 2012

Plante aromatice

Dupa ce ne-am incercat norocul cu niste busuioc plantat din seminte dar fara niciun spor, anul acesta ne-am hotarat din nou sa ne luam cateva plante aromatice.
Am ales si de aceasta data Busuiocul dar, crescut deja in ghiveci, plus Cimbrisor de cultura, Oregano, Patrunjel, Roinita si Rozmarin. Le pastram deocamdata in ghivecele initiale, afara pe teresa, intr-un loc ferit de bataia directa a soarelui, pentru a vedea cum evolueaza.
Busuioc, Cimbrisor, Oregano, Patrunjel, Roinita, Rozmarin
Plante aromatice pe terasa
 Intre timp le si consumam la diferite feluri de mancare. Astazi, am pregatit un ulei aromatic home-made pentru a il folosi la salate: intr-o sticluta am pus ulei de masline extravirgin, cateva ramurele de rozmarin, cimbrisor si oregano, cativa catei de usturoi si seminte de chimen.

ulei aromatic home-madeulei aromatic home-made


10 comentarii:

  1. ce bine arata sticlele!!!! ia sa fac si eu :)
    noi mai avem in gradina: fenicul, salvie, lavanda si intr-un ghiveci avem dafin :)
    Roinita n-am, din cele enumerate de tine, iar celelalte le vom pune direct in gradina, ca n-am rabdare sa le replantez :)
    leusteanul va place? e bun la ciorbita :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. avem si noi levantica, in doua jardiniere mari la poarta, am combinat-o cu hortensii, garofite si alte floricele frumoase. Leusteanul e pe undeva prin curte plantat demult si tot iese an de an. Mi-ai dat o idee cu feniculul si salvia :).
      Eu sunt curioasa cu plantele mele cum se vor dezvolta, cat de mari vor creste. Le am doar de vreo 2 luni, timp in care au mai crescut dar am si consumat din ele asa ca nu prea li s-a modificat volumul. In plus imi place sa imi fie la indemana, sa fie f aproape de bucatarie, asa ca optez pentru o jardiniera. Nu as avea prea mult curaj sa le plantez in gradina pentru ca cele mai multe sunt sensibile la gerurile iernilor noastre.

      Ștergere
  2. este bune ca lumea sa stie ca mai sunt si alte condimente decat sarea si piperul, felicitari pentru articol!

    RăspundețiȘtergere
  3. Unde ai gasit ghivece cu plante? Sunt gata plantate banuiesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Elena, ghivecele cu plante aromatice se gasesc la toate magazinele gen DIY: Obi, Hornbach, Leroy Merlin, Baumax. Poti incerca la cel care iti este mai aproape. Da, intr-adevar le iei gata plantate, destul de maricele si la preturi accesibile.

      Ștergere
  4. sa nu uiti de menta! buna la mojito si la limonade. sint mai multe soiuri, cea mai buna are frunza lucioasa. eu mi-am pus anul trecut in jardiniera mare de pe terasa si am vazut ca s-a prins. asa rau imi pare ca nu pot lua jardiniera aceea cu mine, am acolo si salvie, si rozmarin si menta. oricum, trebuie sa-i gasesti un loc mai umbrit in gradina, un loc la care nu tii prea mult si unde nu vrei sa pui si altele, ca menta se inmulteste repede de tot.
    am luat de la Ikea un trio de plante aromatice, seminte si turba in niste paharele verzi, decorative: cimbru, busuioc si coriandru. deja au inceput sa iasa.

    RăspundețiȘtergere
  5. In cat timp au inceput sa iasa? am vazut si eu prin magazinele de bricolaj dar in niste recipiente de ceramica maricele.
    Am avut si menta anul trecut dar am mancat-o :)) Tot asa la mojito si limonada :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Bine si in recipiente,dar in gradina cresc mult mai bine si mai mari.
    Am experimentat,am pus in recipiente, parcela si printre legume prin gradina.
    Am ramas uimita ce diferenta poate sa fie,de inaltime si de bogatie.
    Menta si tarhonul din cateva radacini au facut o ditamai parcela,am rupt la greu si dat la compost.
    Am facut si eu ulei aromat,dar foto cu al tau este super,iti vine sa il iei si sa faci neaparat o salata,ceva.
    Sa auzim numai de bine!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...