miercuri, 16 mai 2012

Afinul (Vaccinium)

Acum o luna, povesteam ca am cumparat un afin ca sa am ce pune prin prajituri :) Ei bine afinul s-a prins bine, a crescut cu repeziciune si acum are 2 ciorchini de flori albe si delicate.
Afin la plantare Afin la o luna dupa plantare
Afinul asa cum l-am plantat Afinul la o luna dupa plantare
Pe langa scopul declarat, acela al deserturilor, afinele sunt deosebit de eficiente in tratamentul enterocolitelor (cine are copii mici stie) datorita efectului antibacterian dar si pentru diabet deoarece scade continutul de zahar in sange. merita mentionat si efectul anti-imbatranire produs de continutul marit de antioxidanti ce se regaseste in aceste fructe.
Soiul cumparat este unul de origine americana - Vaccinium Corymbosum Northland - un soi hibrid foarte rezistent la frig, o combinatie intre afinul de inaltime mica si afinul inalt.

Cum se ingrijeste acest arbust:
Flori de afin 
- planta potrivita zonelor climatice 3-7, suportand temperaturi de pana la -40 grade Celsius, clar nu vom avea probleme cu inghetul la iarna;
- se planteaza in pamant acid (amestec de pamant de padure cu turba si, eventual, cu putin nisip), in soare sau semiumbra;
- afinul creste 2m in inaltime si alti 2m in diametru, asa ca e indicat in situatia in care doriti sa plantati mai multe plante sa lasati un spatiu intre ele de aprox 3m;
- se uda zilnic in perioada imediat urmatoare plantarii si in perioada secetoasa;
- in al 3-lea an se executa taieri ale plantei, dar sa ajungem noi si la acea faza :);
- fructele se coc in luna iulie - septembrie si sunt foarte atractive si pentru pasari asa ca in acea perioada este bine sa le protejati.




2 comentarii:

  1. As putea afla, rogu-va, la ce magazin de bricolaj (si eventual la ce preturi) ati gasit arbustii de afin si goji? Mai ales ca soiul de afin Northland (foarte rezistent la ger si de inaltime ceva mai mica pentru highbush) este greu de gasit pe la noi. Poate imi spuneti si ce soi de goji este. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la Hornbach, in jur de 30-50RON tufa.
      la goji nu stiu exact ce soi este

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...